Rjukan til Finse. 130 km til fots over Hardangervidda.

130 kilometer og 6 dager over Hardangervidda.

Turen er gått av Håvard harr Lillevik og Trond Løvbakk fra 27 juli 2021 til 1 august 2021.

Kort beskrivelse av en fottur over Hardangervidda fra Rjukan til Finse. Turen ble gjort en stund før dette prosjektet ble satt i gang. Derfor er ikke innlegget veldig beskrivende. Det vi kan tilby er GPS spor over hvor vi har gått, hvilket utstyr vi hadde med oss og noen bilder.

Kart.

Rjukan – Krossobanen 886 Moh.

Vi tok buss fra Bergen til Rjukan og etblerte oss en leirplass i Rjukan. Dagen etter handlet vi proviant for 7 dager slik at vi visste at maten ville rekke. I tillegg til fersk mat hadde vi begge med oss 1 porsjon dry-tech turmat i tilfelle vi ble værfast eller forsinket.

For å komme oss opp i høyden tok vi Krossobanen for å få de første høydemeterne. Deretter fulgte vi sti og skilting innover hardangervidda. Vi hadde på forhånd lest oss litt opp på hvor vi måtte gå for å komme i gang. Det å ta banen er en myk start på det som er en 130 kilometer lang tur. Det anbefales å ta denne jo mindre man har tenkt å bruke mer enn 6 dager på å gå over. Vi gikk i gjennomsnitt 21.6 kilometer om dagen for å tilbakelegge hele turen på den tiden.

I tillegg til distansen man må gå hver dag skal man rive og sette opp leir pluss lage seg mat og restituere før man skal gjenta det samme dagen etterpå.

Daglig matlaging. Dagens rett var snurring med noe tilbehør

De tre første dagene av turen var stort sett preget av regn. Mye av tiden gikk da til å jobbe med seg selv inne i hetten på jakken. Heldigvis klarnet det til på dag 4, og man fikk endelig klarvær og tilværelsen på fjellet ble mye hyggeligere.

Måten vi gikk på var 50 minutter marsjing og 10 minutter hvile. Med et par lengre pauser i løpet av dagen er dette en god måte å holde et jevnt tempo igjennom dagen. Det er lurt å ha snacks og sitteunderlag øverst i sekken slik at man bruker minst mulig tid på å sette seg ned og få litt energi i løpet av pausen.

turen består stort sett av viddelandskap. Men noen ganger brytes mønsteret med fks. denne hengebroen.
En teltlykt gjør kveldene i teltet litt hyggeligere.

Når kvelden nærmet seg å vi måtte finne teltplass var det viktigste kriteriet at det var vann i nærheten. Ikke bare for drikke og mat, men og for å kunne vaske bestikk, kjeler og stekepanne daglig. GPS’en var et bra hjelpemiddel da den lot oss se litt framover for å avgjøre om vi skulle tilbakelegge en økt til, eller om vi måtte nøye oss med det vannet vi var i nærheten av for øyeblikket.

Snart framme.

Finse. 1222 Moh.

Fra Finse er det enkelt å komme seg både Øst- og Vestover. Vi tok toget tilbake til Bergen og avsluttet turen der den startet for en ukes tid siden.

Pakkeliste

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *